zaplacilem raptem 100 wiecej, tak jak pisalem inni producenci jednak oszczedzaja albo licza sobie za marke bo jednak roznica sprzetowa spora w porownaniu z asusem z tego linka mimo ze ten sam sklep.
Ja miałem już kilka razy do czynienia z Thinkpadami.
Na początku, jakieś 10 lat temu był to model 600E z Pentium II 366MHz. Bardzo solidnie wykonany, ale że udało mi się go lepiej sprzedać niż kupić, to nie używałem go długo. Byłem z niego bardzo zadowolony.
Potem był T40 z Pentium M 1,5GHz - kupiony jako poleasingowy, używany od 2007 przez kilka lat w domu. Gdyby nie to, że procesor i karta graficzna (Radeon 7500 - wina leżała po stronie kiepskich sterowników pod Linuksa) nie nadążały już za nowoczesnym oprogramowaniem, to pewnie używałbym go do dzisiaj, bo był po prostu pancerny. Niestety, po pewnym czasie wysiadł napęd CD-RW/DVD-ROM, więc został sprzedany.
W 2010 używałem służbowo T400 z Core 2 Duo 2,53GHz, wyprodukowanego już pod marką Lenovo. Jakość wykonania zauważalnie spadła - plastiki uginały się pod mocniejszym dotykiem i laptop trzeszczał. Nie trzymał też za długo na powiększonej baterii, za to był cięższy od T40.
Od kilku dni używam służbowego T420s z Core i7 2,8GHz Sandy Bridge. Jakość wróciła do właściwej Thinkpadom normy. Nic nie trzeszczy, a waga zmniejszyła się nawet w porównaniu do T40. Laptop z dyskiem SSD zasuwa aż miło i jestem z niego bardzo zadowolony.
Przed T420s używałem też krótko X1 z Core i7 Sandy Bridge. Bardzo dobrze wykonany, szybki i lekki. Minusem była tylko błyszcząca matryca.
No i minusem wszystkich Thinkpadów jest niestety cena:-(
Czemu twierdzisz,żeby asusa omijać szerokim łukiem?Mam F3F już 5 rok i nic złego się z nim nie dzieje a nie raz nie dwa spadł,albo dzieciak zrobił sobie z niego taborecik :szeroki_usmiech
Tak, jak napisałem - z własnego doświadczenia. Od ponad 2,5 roku zawodowo (wcześniej amatorsko przez ok. 6 lat) serwisuję m.in. notebooki i wypowiadam się na podstawie ilości trafiającego do mnie sprzętu różnych marek i rodzaju usterek, jakie w nich występują. Asusy i Acery sypią się, jeżeli chodzi o kadłubki, obudowy matryc itp. - po prostu pękają praktycznie same z siebie. Co do konfiguracji hardware - ta wszędzie jest podobna w danej kategorii cenowej, niezależnie od producenta komputera.
Zamieszczone przez Karql
Edios71 Sony? To poczytaj jakie jaja są z Sony i jak wygląda u nich gwarancja
Nie wiem, jakie jaja są z Sony. Sam od 3 lat użytkuję Sony Vaio w ekstremalnych czasem warunkach - żadnych problemów. Dotychczas nie trafił do mnie żaden Sony do naprawy (to jedyna marka, jakiej jeszcze nie miałem przyjemności naprawiać). A skoro sprzęt się nie psuje - to jakie mogą być problemy z gwarancją...? Być może notebooków Sony jest mniej na rynku, niż innych producentów, gdyż jest to sprzęt z wyższej półki cenowej, ale złego słowa o komputerach tego producenta nie powiem.
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
mam asusa k53, złego słowa powiedzieć nie mogę, tylko że podkreślam że mi wystarczył by i netbook bo głównie korzystam z neta, edytorów, czasem jakiś film
Hejka, od 5 lat uzytkuje Acery. "Przerobilem" juz AS5920G, AS5535, AS5735, AS5738, AS5741, AS5742, AS5810TZG, AS5551, wow troche tego bylo.
Aktualnie uzywam Aspire 5551. Jestem z niego niesamowicie zadowolony, absolutnie zadnych problemow.
Wracajac do tematu, z Acerami nalezy sie obchodzic raczej delikatnie, modele AS5741/2 oraz AS5551/2 i 3 sa podatne na uszkodzenie portu zasilania, nalezy uwazac aby nie upadl na bok z wlozona wtyczka, albo zeby jej nie pociagnac niechcacy badz chcacy bo sie moze uszkodzic gniazdo. Naszczescie jest to tylko gniazdo i kabel ale zazwyczaj uszkodzeniu ulega rowniez gorna obudowa i gniazdo wpada glebiej, efekt nie da sie docisnac wtyczki wiec brak zasilania.
Pomijajac ta "niewygode" z tymi modelami nie jest tak zle. Aktualnego laspa model Acer Aspire 5551 uzywam od dwoch lat i absolutnie zadnych problemow z nim nie mialem
Edios71 Sony? To poczytaj jakie jaja są z Sony i jak wygląda u nich gwarancja
ale sonówki są chyba najlepiej wykonanymi Lapkami pod względem spasowania obudowy i jakości elementów zewnętrznych. Mimo iż jest to plastik, to widać klasę, biją wiele metalizowanych i aluminiowych obudów na głowę
Zamieszczone przez Karql
Dell - też spadł z jakości już nie jest to co dawniej
Lenovo - dobre było za czasów ibm teraz normalne laptopy
Toshiba - nie mam im nic do zarzucenia
Asus - zawsze był dobry
Acer - faktycznie kiedyś kupę robił, ale teraz się to zmieniło
Tu z Tośką totalnie się nie zgodzę, moim zdaniem dobrej Tośki nie można kupić od jakichś 3-4 lat, teraz zeszła na psy.
Dell zato moim zdaniem trzyma poziom, szczególnie serią XPS, która mimo hałaśliwych wentylatorów jest przezajebista. Podobnie Vostro czy Latitude. Inspirony jednak omijałbym szerokim łukiem.
Nie wiem, jakie jaja są z Sony. Sam od 3 lat użytkuję Sony Vaio
Chwalisz Vaio w pracy u mnie kupili Vaio z Blu-ray jakiś wypasiony multimedialny model i niestety stary HP chodzi o niebo lepiej . Znajoma ma Vaio i5 grzeje się jak diabli a wiatrak chodzi jak startujący odrzutowiec . Lenovo na i7 przy tym Vaio to oaza ciszy Sam używam prywatnie Asusa K 53 na i7 i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę . Służbowo używam LenovoY 560 też na i7 kompik hula aż miło .
[ Dodano: Czw 05 Kwi, 12 08:47 ]
A koledze sebu to mogę tylko poradzić żeby spisał sobie jakieś podstawowe parametry i poszedł do sklepu . Na miejscu wybrał modele o tych parametrach , pomacał każdy a potem wybrał ten który mu się najbardziej podoba i do którego ma największe przekonanie
tryton - głośna praca wentylatora może świadczyć o potrzebie oczyszczenia układu chłodzenia (wentylatora) z "kotów kurzu" i pyłu. A co do HP - w ich laptopach produkowanych mniej więcej do 2008 r. hurtowo smażyły się płyty główne. Nie ma komputera doskonałego, są tylko mniej, lub bardziej awaryjne. No i wykonane z lepszych, lub gorszych jakościowo elementów/materiałów.
Co do porady trytona - zgadzam się. Najlepszy zakup, to zakup przemyślany (wiedzieć, co chce się kupić i do czego ma to służyć), określenie przedziału cenowego, wybranie 4-5 modeli "idealnych", poczytanie w Necie na temat wybranego sprzętu, a później znalezienie najlepszej oferty cenowej na ten "jeden-jedyny"... Na 2 Polaków są 3 opinie, więc poradami innych można się tylko podpierać we wstępnym wyborze notebooka. Acha - i nie należy w ogóle opierać się na poradach sprzedawców - w 99% nie mają na celu dobrego wyboru dla klienta, a jedynie sprzedanie sprzętu zalegającego w magazynie, lub tzw. "okazji", na które jest określony plan sprzedażowy...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Acha - i nie należy w ogóle opierać się na poradach sprzedawców - w 99% nie mają na celu dobrego wyboru dla klienta,
Powiem więcej sprzedawcy nie mają żadnego porównania sprzętu w większości mają tylko model pokazowy którego i tak nie mogą odpalić . Wiedzę czerpią z netu . Generalnie jest mało osób które mają bezpośrednie porównanie sprzętu a wady i zalety widać dopiero wtedy jak dwa albo i więcej lapków stoi obok siebie (oczywiście odpalonych) . Wtedy dopiero widać jak długo który odpala jaka jest grafika jak grają głośnik , który procesorek tak naprawę jest wydajny .
dla dorosłych osób to ja bym szczerze polecał della vostro 3750, to biznesowy laptop, lekki, duży matowy ekran, bardzo dobry, czysty dźwięk z wbudowanych głośniczków, świetna kamerka 2MPX, mikrofon zaprojektowany do rozmów, głos rozmówcy jest czysty i wyraźny, brak zakłóceń z otoczenia, do tego dobrać sobie 8GB RAM, duży i szybki dysk twardy 7200rpm, procek intela i3. W tej konfiguracji laptop jest praktycznie niesłyszalny, nie nagrzewa się wcale.
Matryca niestety panoramiczna, ale 17 calowa, no i najważniejsze że jest matowa, warto ją skalibrować, bo fabrycznie kanał niebieski jest zbyt silny i kolory są chłodne. Dell daje 3 lata gwarancji i naprawia lapka w ciagu 1 lub 2 dni nie pamiętam dokładnie ile to jest ale nie więcej niż 2 dni w domu klienta.
jedynie sprzedanie sprzętu zalegającego w magazynie, lub tzw. "okazji", na które jest określony plan sprzedażowy...
Ciotka pracuje w jednym z takich marketów i mają od każdego określoną ilość punktów. Im większa marża tym wiecej pkt dla sprzedawcy i prowizji. Dlatego nie warto się właśnie opierać na ich opinie, bo im zależy na tym aby sprzedać i jak najwięcej na tym zarobić. A klient jak kupi to już jego problem. Taka już jest dzisiejsza rzeczywistość :evil:
A koledze sebu to mogę tylko poradzić żeby spisał sobie jakieś podstawowe parametry i poszedł do sklepu . Na miejscu wybrał modele o tych parametrach , pomacał każdy a potem wybrał ten który mu się najbardziej podoba i do którego ma największe przekonanie
Byłem oglądałem kilka lapków,w jednym ze sklepów AVANS,szwagra koleżanka tam pracuje i powiedziała,żebym podjechał po świętach wtedy będą jakieś nowe promocje.
A co do samych sprzedawców,mam znajomego,który pracował w jednym ze sklepów ze sprzętem elektronicznym i tak jak napisał kolega
Zamieszczone przez eggzman
Ciotka pracuje w jednym z takich marketów i mają od każdego określoną ilość punktów. Im większa marża tym wiecej pkt dla sprzedawcy i prowizji. Dlatego nie warto się właśnie opierać na ich opinie, bo im zależy na tym aby sprzedać i jak najwięcej na tym zarobić. A klient jak kupi to już jego problem. Taka już jest dzisiejsza rzeczywistość :evil:
,to szczera ale brutalna prawda,że sprzedawcy często niemają pojęcia co sprzedają :x
Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz jak pomogłem to daj punkcik sprzęgło od G 60
igor33c, ogolnie sprzet prawie jak u mnie, gry beda chodzic, chociaz doradzilbym dobrac ramu, ja u nich kupujac chcialem zeby mi 4 gb dolozyli(byly tylko 2) i jestem zadowolony bo patrzac na ceny do mojego lapka to sie oplacalo. Z grami w tej konfiguracji nie ma narazie najmniejszego problemu.
aha tylko ten GeForce ma wg. danych 1Gb pamieci, u mnie wykrywa jako 2Gb i tak tez pisze na naklejkach itp. moze pozycza pamiec od zintegrowanej, nie wiem za cholere bo nic na ten temat nie pisze. Zapomnialem tego dodac, a jednak ma to duze znaczenie.
Panowie a co poelcicie w rozmiarze między 12" - 15" i długim czasie pracy na baterii?
Obecnie uzywam HP Compaq 6715s z AMD Turion64 (2x2,1GHz), 4GB, 320GB i poza kiepską baterią oraz "wielkością" to nie mam temu laptokowi nic do zarzucenia. Ot taka zmiana dla zmiany
Panowie a co poelcicie w rozmiarze między 12" - 15" i długim czasie pracy na baterii?
Obecnie uzywam HP Compaq 6715s z AMD Turion64 (2x2,1GHz), 4GB, 320GB i poza kiepską baterią oraz "wielkością" to nie mam temu laptokowi nic do zarzucenia. Ot taka zmiana dla zmiany
Mam nadzieje że ta bateria faktycznie wytrzyma 2 lata intensywnej pracy. Zachęciła mnie też matowa matryca, przyzwoite wykonanie, duża ilość ramu i "szybki start". A jak to się sprawdzi w praktyce? To się dopiero okaże :roll:
Ja kupiłem Toshibę w tej firmie i nie jestem w pełni zadowolony
Na stronie było info że bateria wytrzymuje ok 5 godzin, okazało się że trzyma tylko 2,5 godziny. wg informcji sprzedawcy ten czas można osiągnąć odłączając się na stałe od wifi i pracując na minnimalnym podświetleniu ekranu.
Zamieszczone przez dudek_t
Mam nadzieje że ta bateria faktycznie wytrzyma 2 lata intensywnej pracy.
Będzie cięzko. A propos gawrancja na baterie z reguły jest tylko 6 miesięcy.
Komentarz